Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Kemik Erimesi Hakkında Bilmedikleriniz

Kemik erimesinin asıl adı osteoporozdur. Kemiklerde erime dokuların azalmasından kaynaklanır. Doku azalınca dayanıklılık da ortadan kalkar. İleri safhalarda kemik de kırılmalar görülmektedir. Kemik dokuları kendilerini yenileyebilen canlı birimlerdir. Yenileme sayesinde kemik canlı kalır. Daha güçlü olur. Bazı durumlarda bu kemik dokuları kendilerini yenileyemezler ve bu durum devam ederse eğer kemik erimesi başlar. Kemik erimesi demek kemik kütlesi olarak bir azalma demektir.

KEMİK ERİMESİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

Kemik erimesi rahatsızlığı ile tanışmak mümkündür. Bir insanda kemikler otuz beş yaşına kadar gelişim gösterir. Bu gelişime kemik yoğunluğunu arttıracak besinler tüketerek katkıda bulunabiliriz. Bu besinlerin başında süt ve süt ürünleri gelmektedir. Rahatsızlık başladıktan sonra yapılacak desteklerin hiçbiri işe yaramaz. İleride bir kemik erimesi rahatsızlığı geçirilse bile oluşacak hasar sizi etkilemez.

Erken teşhis edilmezse ciddi hasarlara neden olabilir. Hatta ölümle bile sonuçlanması söz konusudur. Bol bol sebze ve meyve tüketiminde yarar vardır. Günlük ortalama yirmi dakika güneş ışınlarına maruz kalmak D vitaminini aktifleştirmek adına güzel bir etkinliktir. Günlük egzersiz yaparak vücudunuzu sürekli işler hale getirmek de kemik erimesi riskini azaltır.

Kemik Erimesi

KİMLER KEMİK ERİMESİ RİSKİ ALTINDADIR?

Kemik erimesi erkeklere oranla kadınlarda üç kat daha fazla görülür. Bunun yanında şu kişiler risk gurubu altındadır:
Yumurtalıklarına müdahale ettiren kadınlar,
Erken menopoz geçirmiş kadınlar,
Yaşla beraber normal olarak menopozda olan kadınlar,
Testosteron hormonunda sorun olan erkekler,
Fiziksel aktiviteler kaçan ve kemiklerini hareketten mahrum eden bireyler,
Ailesinde kemik erimesi öyküsü bulunan bireyler,
D vitamininden mahrum kalmış bireyler,
Yaşla beraber geleceği düşünülürse eğer elli yaşın üstünde olan bireyler,
Alkol ve sigara gibi madde bağımlısı olan kişiler,
Sıkça kafein ve türevleri olan ürünleri tüketen kişiler,
Minyon tipli olan bireyler
Kronik hastalık geçiren ve hastalığı ile ilgili sürekli ilaç kullanan bireyler kemik erimesi riskine diğer insanlardan biraz daha yakındır.

KEMİK ERİMESİ NASIL ORTAYA ÇIKAR KENDİNİ NASIL BELLİ EDER?

Kemik erimesi kendisini hastalığın yaşanacağı dönemdeki belirtilerle belli eder. Öyle ki hastanın omurgasında kırıklık oluşur. Boyunda kısalma gözlemlenir. Sırt ve bel kısmında şiddetli ağrılar oluşur. Kalça kemiğinde kırılma olabilir. Bilek gibi ince kemiklerin olduğu bölgelerde kırılma olabilir. Omuzlarda yuvarlanma ve sırtın kamburlaşması gibi belirtiler vardır.

KEMİK ERİMESİ TEDAVİSİ

Kemik erimesinde kaybedilen kemiğin yerine yenisi getirilemez. Bu yüzden bakım önemlidir. Bunun yanında her hastalıkta olduğu gibi kemik erimesinde de erken teşhis hayat kurtarır. Tedavide amaç hastalıktan geriye kalan sağlıklı bölümü kurtarmak ve ilerlemesini önlemektir. İleri seviyeye gelmemişse östrojen tedavisi kullanılır. Fakat bu işlem beş yıl kadar geniş bir zamanda kendisini belli eder. Tedavi bırakılmamalıdır. Östrojen tedavisi bazı hastalarda olumsuz sonuç vereceği için ilaç tedavisi yapılır.

BAŞKA BİR KAYNAK:

Osteoporoz Nedir?

Kemik erimesinin diğer bir adı osteoporoz olarak adlandırılır. Osteoporoz, kemik içerisindeki minerallerin asgari seviyeden daha aşağı düşmesi ve mikroskobik incelemeler yapıldığında kemik yapısının bozuk bir şekilde olması sonucu, kemiklerin kırılganlığı ve kırık olma olasılığının yüksek olduğu iskelet hastalığı olarak tanımlanabilir.

İnsan vücudundan kortikal ile trabeküler olmak üzere 2 çeşit kemik bulunmaktadır. Trabeküler olarak adlandırılan bu kemikler kortikal kemiklere göre daha az sayıda olup, omurgada bulunurlar. İki çeşit kemik arasında kırılganlığa en hassas kemik olarak trabeküler görülmektedir. Nedeni ise trabeküler’in yıkım ile yapım hızının daha fazla olmasıdır.

Kemik erimesi genellikle, kalça kemiği, omur ve bilekler üzerinde görülür. Bunların sonucu olarak boy kısalığı ve önemli kırıkların oluşmasına neden olabilir. Bunların yanı sıra diğer kemiklerde de erime görülse de çok görülen bir durum değildir.

kemik erimesi

Menopoz döneminde osteoporoz daha çok artış göstererek, ileri ki zamanlarda kemik kırılma sorunlarıyla karşılaşma riski daha çok artar. Çünkü menopoz ile başlayan osteoporoz yaklaşık 15 yıla kadar devamlılık gösterebilir. Bu durum çok önemlidir. Menopoz dönemindeki kemik erimesi rahatsızlığını en asgari seviyede atlatmak gerekir ki ileri ki yaşlarda oluşacak kırıklarla başa çıkabilmek için önemli bir rol oynamaktadır.

Kemik Erimesi Kimlerde Görülür?

İnsan vücudundaki kemikler 35 yaş ortalamasından sonra içerisinden barındırmış olduğu kalsiyumu (mineral) kaybetmeye başlar. Kadınların osteoporoza yakalanma riski erkeklerden daha fazladır. Özellikle menopoz dönemi ve sonrası östrojen denilen hormonların asgari seviyeden daha aşağı düşmesi bu durumu tetiklemektedir. Östrojen hormonunun azalma göstermesi kadınlarda en etkin kemik erime sebebidir.

Genetik olarak da kemik erimesi hastalığı yaşayabilirsiniz. Eğer aile bireylerinden herhangi birinde kemik kırığı gibi bir rahatsızlığı varsa bunu genetik olarak taşıyabilirsiniz.

Kemik Erimesinin Tedavisi Nedir?

Kemik üzerinde kaybedilmiş olan kemiğin yerini tekrar doldurmak zor bir durumdur. Fakat kemik kırılma göstermeden önce erime yavaşlatılabilmektedir. Günümüzde osteoporozun en etkin tedavisi östrojen yöntemidir. Bu tedavi ile kemik erimesini en asgari seviyeye indirilir.

Eğer östrojen tedavisini kaldıramayan ya da bu yöntemin kullanılmasında önemli tehlikeler arz ediyorsa, kalsitonin adı verilen bir tedavi yöntemi uygulanır. Bu yöntemde kemikte oluşabilecek kırıkları en asgari seviyeye indirmektedir. Osteoporoz hastalığının tedavisi biraz uzundur. Tedavi başlanıldığı gün itibari ile en az 5 yıl gibi bir zaman gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.